Producem Accesorii pentru Terase, Pergole din lemn, Foisoare de gradina

Magazin online de terase din lemn, pergole din lemn, foisoare din lemn, garduri din lemn


PERGOLE SI FOISOARE DIN LEMN: DIFERENTE, MATERIALE FOLOSITE SI CUM LE PROTEJAM

 

Vara, cand ne dorim sa petrecem cat mai mult timp in aer liber soarele poate deveni o problema, deloc de neglijat asa ca de multe ori cautam solutii ca sa obtinem confortul termic.

Pergolele sunt printre cele mai populare alegeri cand vine vorba de acest aspect si haideti sa exploram impreuna diferentele dintre pergola si foisor, ce diferentiaza un foisor de gradina de unul dintr-un parc public, cum protejam lemnul pentru o viata mai lunga.

 

Ce sunt pergolele?

 

Pergolele sunt constructii patrate sau dreptunghiulare din lemn sau metal, fara elemente de acoperire si fara pereti, folosite in gradina deasupra unei alei, a delimita un spatiu sau ca suport pentru plante cataratoare. Practic, exista un cadru sus si unul jos, care sunt prinse pe colturi cu constructii usoare de care plantele se pot agata. In loc de acoperis sunt puse barne sau capriori transversale de care plantele se pot agata si pot aduce umbra si adaposti spatiul dorit sau aleea.

 

Cand plantele agatatoare sunt tinere si nu au reusit sa sa ofere destula umbra, grinzile pot fi acoperite cu fasii din material textil sau sunt batute sipci deasupra grinzilor insa fara a se acoperi complet sub forma unui acoperis.

 

Pergolele sunt constructii usoare, deschise, cat mai aerisite care permit soarelui sa intre dar in acelasi timp ofera si zone de umbra pentru confort sporit. Practic este un mic adapost , o delimitare in gradina ce sporeste placerea de a sta in natura.

 

Atunci cand nu sunt folosite plantele cataratoare intalnim intre alegerile oamenilor variante de acoperire a perolelor cu policarbonat, sindrila bituminoasa sau metalica sau alte materiale. Se obtine o structura mai protejata, chiar si de ploaie, dar exista posibilitatea ca acestea sa se incalzeasca de la soare si sa creeze chiar disconfort in zilele toride aerul necirculand tocmai liber.

Ce sunt foisoarele?

 

Foisoarele sunt constructii rotunde, hexagonale sau octogonale, acoperite de data aceasta, dar descoperite de jur imprejur.

Din interior exista vizibilitate catre exterior din orice punct iar perimetrul acestora este de multe ori delimitat de gardulete avand una sau mai multe cai de acces in interior.

 

Foisoarele sunt cunoscute din antichitate, grecii si romanii construiau astfel de foisoare ca altare pentru zeitatile vremurilor, mai tarziu in evul mediu regasindu-le construite in gradinile locaselor de cult, biserici sau manastri, ca locuri de meditatie, regasire si reculegere.

 

Mai tarziu in secolele XVII - XVIII erau folosite ca spatii de adapost si observatie, construite pe colinele din vicinatatea satelor, pentru a se putea apara de aparitia dusmanilor.

 

In Europa secolelor XIX - XX erau construite de cele mai multe ori in gradini publice sau parcuri pentru a adaposti diverse evenimente artistice sau muzicale dedicate celor care alegeau parcurile pentru relaxare.

 

In epoca contemporana le intalnim de cele mai multe ori in gradinile oamenilor ca elemente de delimitare sau relaxare sau chiar de ultilitate daca ne gandim ca multi aleg pergola sau foisorul pentru protectia masinilor, renuntand la garajul clasic.

Cu ce difera o pergola de un foisor din lemn?

 

Nu multe sunt diferentele dintre cele 2 constructii de relaxare si sunt mai mult vizuale decat functionale, materialele din care se construiesc putand fi acelasi:

 

-Geometria Constructiei: Pegolele sunt patrate sau dreptunghiulare, avand acoperis deschis, cu grinzi sau capriori ce se aseaza pe coloanele din cele 4 colturi. Foisoarele sunt acoperite, avand forme hexagonale, octogonale sau rotunde si sunt deschise de jur imprejur.

 

-Acoperisul: In varianta clasica pergola are acoperis deschis, delimiteaza si infrumuseteaza alei sau ii protejeaza si incanta pe cei care aleg sa stea la interior cu racoarea si frumusetea plantelor agatatoare. Foisorul este o structura acoperita protejand chiar si de ploaie.

 

-Interfatarea cu alte constructii: Foisorul este de sine statator nefiind atasat la o alta constructie, foloseste un spatiu in gradina, separat de alte constructii.

Pergola poate fi independenta sau atasata de casa sau o constructie similara.

 

In vocabularul autohton se pot confunda cu terasele, boltele, locul unde se face gratarul sau cu bucatariile de vara acestea 2 din urma purtand numele de pavilioare de gradina sau ramade.

Lemnul din care sunt construite

 

Pergolele si foisoarele, la fel ca si in cazul gardurilor trebuie construite din lemn durabil, un lemn care sa reziste la exterior fara a putrezi sau a fi distrus de insecte sau intemperii, asupra caruia radiatia UV sa nu aiba un efect distrugator.

 

Lemnul de salcam este o esenta autohtona foarte rezistenta la exterior, taninoasa si dura fiind folosita la structuri de rezistenta. In timp va parea ca la suprafata a mucegait sau putrezit, este vorba doar de un strat de suprafata, foarte subtire care indepartat va arata lemnul complte sanatos.

 

Pentru constructiile exterioare se recomanda lemnul tratat special, sub presiune. Acesta este un lemn impregnat cu substante de protectie antifungice si anti insecte astfel rezistand mai mult in timp.

 

Cea mai intalnita esenta folosita pentru aceste constructii usoare (pergole) este lemnul de rasinoase si in special lemnul de molid, care se gaseste usor si este mai ieftin, dar este si mai putin rezistent de aceea trebuie protejat pentru a rezista in timp.

 

 

Cum protejam lemnul din care sunt construite

 

Un finisaj care pastreaza aspectul natural si este destul de rezistent pentru lemn este uleiul. El intra in profunzime fara sa creeze pelicula permitand lemnului sa 'respire', in sensul schimbului natural de umiditate cu mediul inconjurator. Acolo unde pergola se imbina cu plantele agatatoare cu sigurante veti dori sa pastrati finisajul lemnului cat mai aproape de culoarea naturala.

 

Uleiul este mai putin rezistent decat finisajele clasice cu lac dar reaplicat pe lemn dupa o perioada de timp reface protectia.

 

Un finisaj mai rezistent in timp se poate obtine folosing lacuri pentru pentru exterior. Atentie insa la felul in care lacul pentru lemn este aplicat. Aplicarea in straturi groase, gandindu-ne ca protejam mai bine lemnul a demnstrat ca in timp este ineficienta pentru protejarea lemnului pe o perioada mai indelungata. Un strat mai gros este mai putin elastic asadar se va crapa mai usor iar umiditatea care patrunde il va scoroji. Aplicarea in straturi mai subtiri permite peliculei create la suprafata lemnului sa ramana flexibila, astfel rezista mai mult si prelungeste viata lemnului.